Tuesday, October 4, 2016

Nilai Sebuah Kritikan

Kepada yg gemar mengambil posisi mengkritik dan juga yg dikritik, ini ada sedikit nasihat drpd Abu A'la al-Maududi dalam karangannya Tadzkiratud Duat pada bahagian yg membicarakan tentang kritikan :

Kritik itu BISANYA sangat BERBAHAYA jika tidak memerhati aturan²  ini :

1) Kritik tidak boleh disampaikan di setiap waktu dan forum, melainkan tempat² khusus dan atas izin, bahkan atas permintaan ketua jamaah setempat(cawangan).

2) Sebelum bangun memberi kritik, dia perlulah merenung diri dan meyakini bahawa Allah sedang melihatnya samada dia ikhlas menegur atau hanya terdorong kerana dasar emosi dan hawa nafsu.

3) Kritik tidak boleh disampaikan kecuali dengan bahasa mengesankan setiap pendengarnya bahawa kamu benar² inginkan islah, bukan membongkar aib dan mempermalukan.

4) Kamu harus meyakini dirimu sebelum menyampaikan kritikan bahawa sanggahanmu memiliki dasar kebenaran. Jika kamu menyampaikan kritikan tanpa renungkan terlebih dahulu, maka kamu bisa melakukan dosa yg menimbulkan kerosakan di muka bumi.

5) Bagi orang yg dikritik pula, harus mendengar kritik dengan sabar dan merenungkannya dengan adil dan objektif. Kemudian mengakui kebenaran yg ada dan menolak dengan bukti atas apa yg tidak benar. Sikap cemuhan terhadap kritikan hanyalah menjadi bukti kesombongan diri.

6) Tidak boleh terlalu panjang mata rantai kritik(pihak yg mengkritik) dan jawapannya(pihak yg dikritik). Juga jawapan atas jawapan agar tidak menimbulkan kebencian dan kedengkian yg berpanjangan antara satu sama lain. Jika bicara sudah jelas maka harus dihentikan.

Di dalam jemaah kalian, tiada seorang pun yang dikecualikan daripada kritikan. Saya yakin kritikan dengan cara seperti ini penting bagi kelangsungan sebuah jemaah. Kecuaian dalam saluran dan teknikal kritikan itu kebanyakannya memberi kecemasan ukhuwah sesama anggota jemaah.

-Petikan daripada Kitab Tazkiratud Duat, karangan Abu A'la al-Maududi-

~Kritik itu bisanya sangat berbahaya seandai salah bicara dan teknikalnya~

-PenaSiPenuntut-

No comments:

Post a Comment