Saturday, November 19, 2016

CATATAN SENJA SEORANG ANAK MUDA

Khusyuk aku mendengar kalam beliau. Beliau yang semakin dikenali atas catitan harian ringkasnya, 'Hari Ini Dalam Sejarah' sedang berkongsi pandangan dan pengalaman dalam merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pemuda PAS Kota Bharu.

Terasa sahaja ingin ditaip satu persatu butiran itu untuk dikongsikan bersama teman-teman di media sosial. Namun kerana ucapannya terlalu lama (hampir sejam) dan tidak ingin artikel ini terlalu panjang, lalu coretan ini cuba memilih beberapa butiran penting saat ini untuk dikongsi bersama.

Beliau yang aku maksudkan adalah Al-Fadhil Dr Fadhli Ghani telah memulakan ucapan dengan cuba mengingatkan kembali teguran yang keluar daripada bicara Us Dr Riduan Nor ketika Usrah Gabungan Pemuda Kota Bharu beberapa hari lepas. Cuma dalam ucapan perasmiannya ini, beliau cuba mengulasnya dengan lebih dalam dengan menyarankan kepada pemuda PAS agar memperbaiki dan pertingkatkan beberapa perkara yang mungkin kita terlepas pandang di Kelantan.

a)      Pertama dari sudut TARBIYAH

PAS harus perkasakan kembali Tarbiyahnya.

Ketika PAS kalah pada tahun 1978, PAS diibaratkan seperti berada dalam satu kegelapan. Seolah tiada cahaya(harapan) untuk menang bagi hari-hari seterusnya kerana isu-isu yang sedang melanda PAS saat itu. Namun kegelapan itu bukanlah kelam yang selama-lamanya kerana  kemenangan berjaya dicapai kembali pada tahun 1990.

Sehinggalah hari ini Kelantan mengecapinya, HASIL KEKUATAN DALAMAN YANG DIBINA SELEPAS KEKALAHAN. Jasa-jasa orang dahulu begitu besar maknanya kepada kemenangan yang kita rasai hari ini di Kelantan. Bila dikaji, antara sebab kemenangan itu kembali datang dan Kelantan mampu dikekalkan adalah kerana PAS Kelantan mula mengatur rentak sebaik sahaja menimpa kekalahan. Pergerakan jamaah dan jati diri ahli mula diperkukuhkan bagi membentuk teras dalam Jamaah.

Tarbiyah kembali diperkasakan. Dewan Zulkifli telah menjadi saksi akan kewujudan kem-kem ini satu ketika dahulu. ATGNA mula merencanakan kuliah Dhuhanya dan setiap lapisan jentera penerangan parti dikerah untuk hadir. Kemudian wajib bagi mereka menyampaikan kembali butiran pengisian itu kepada orang lain sama seperti yang disampaikan oleh TGNA. Sehingga diceritakan, 'butiran pengisian yang sama' betul-betul sampai ke setiap lapisan masyarakat. Maknanya delivery maklumat Berjaya diselaraskan, sehingga segala benda yang dikehendaki oleh pimpinan/ATGNA disalurkan sebaiknya ke peringkat bawah. Kesatuan fikrah mula dibina secara berperingkat. Antara perkara yang ditekankan adalah pemahaman dalam berjemaah, bukannya sekadar memahami Islam secara umum.

b)      Kedua dari sudut PENGKADERAN

Dewasa ini bila kita berhadapan dengan isu-isu panas, antara yang banyak terkeliru adalah orang-orang muda. Terutamanya orang yang tidak melazimi aktiviti-aktiviti Tarbiyah Jemaah. Sebelum ini kita biarkan sahaja individu-individu yang condong kepada kita, dengan berteori sekurang-kurangnya mereka menyokong apa yang PAS perjuangkan. Bagi kita asal mereka mampu bertakbir dalam program kita, ia sudah memadai . Malangnya, bila ribut mula melanda PAS, ramai yang rapuh dan tumbang. Di sana, kita tersedar akan kesannya bila membiarkan orang muda kesampingkan proses pembinaan. Sedangkan proses pembinaan itu adalah penting bagi menjadikan mereka teras dalam Jemaah.

Al-Fadhil juga mengajak pemuda memerhatikan peluang pengkaderan di setiap peringkat cukup banyak. Jika di Kelantan kita mempunyai sekolah YIK, kita ada UBES. Di lain negeri pula kita ada madrasah-madrasah(contohnya Darul Quran Rusila, Darul Ulum dsb) yang berada direct di bawah jamaah. Kurangnya adalah kita tidak cuba memanfaatkan sebaiknya. Sehingga hari ini adik-adik remaja di sekolah YIK walaupun sudah 4 tahun bermukim di sana tapi masih terbiar tanpa usrah. Adik-adik remaja ini mungkin hebat dalam ilmu-ilmu teras, namun gagal memahami konsep berjemaah yang kita kehendaki. Lihatlah bagaimana hari ini ISMA, IKRAM dsb (IRC) begitu serius menekankan berkenaan perkaderan. Mereka sedar satu ketika dahulu mereka pernah terputus perkaderan dan sekarang, mereka mula membina kembali. Mereka juga sedar satu ketika mereka telah berjaya melahirkan tokoh-tokoh besar seperti Dr Zul dan seangkatannya.

Sekiranya berterusan begini, kita akan kehilangan pelapis untuk memikul beban perjuangan ini. Maka sewajarnya kita pendukung PAS perlu memikirkan cara untuk pertingkatkan pengkaderan di peringkat masing-masing. Samada kembali membangunkan sekolah-sekolah jamaah yang hampir rebah sebelum ini atau seumpamanya. Dengan menekankan kembali aspek pengkaderan, kita mampu membina fikrah-fikrah berjemaah daripada kecil lagi. Jika diperhatikan hari ini adik-adik kita tidak mengenali PAS dengan sebaiknya. Hakikatnya mereka kenal Pas itu hanya pada jasad ATGNA tetapi gagal memahami apa yang sedang PAS perjuangkan. Usah bicara berkenaan PAS, keperluan berjemaah pun kabur dan kelam.

Seterusnya, Al-Fadhil US Dr Fadhli Ghani melanjutkan bicaranya dengan membawa kami merenung kembali hakikat pergolakan yang sedang berlaku. Sememangnya kita harus beriman, setiap orang daripada kita mesti akan diuji oleh Allah S.W.T dalam melalui jalan kehidupan ini. Ujian datang untuk melihat siapa yang benar-benar beriman atau tidak. Allah S.W.T bila ingin mendatangkan ujian kepada orang yang sedang berjuang untuk agamaNya, sudah pasti Allah akan datangkan ujian yang boleh menggugat perjuangan yang kita dukungi selama ini.

Sejarah telah menceritakan kepada kita ahli PAS pernah diuji dengan ISA, diuji dengan wang dan sebagainya. Lalu harus kita menyedari, bilamana Allah mahu menguji manusia, Dia akan mencari titik yang paling kita lemah. Titik inilah yang tidak sama antara kita sebagai manusia. Ada orang lemah dengan harta, ada orang lemah dengan wanita dan ada juga yang lemah dengan pangkat. Mungkin bagi segelintir orang tiada masalah untuk hadir ke setiap program Jemaah dan mampu melaziminya setiap masa. Namun mungkin di sana pula, Allah mengujinya sudut kewangan. Ini kerana titik kelemahan kita berbeza.

Saat ini di dalam PAS, antara titik lemah yang ketara pada kita adalah ujian sebuah KETAATAN, KESETIAAN dan KEPERCAYAAN. Setelah hampir 60 tahun PAS bergerak, masyarakat semakin ramai mendekati PAS dan kita melihat seolah kemenangan sedang menghampiri kita.

Namun tiba-tiba mula ada yang buat kepala, tak dengar kata dan rasa diri mereka sahaja yang betul. Maka saat itu kita diuji dengan sebuah KETAATAN. Bila kita berkawan(bertahalluf), ada dalam kalangan kita keliru nak ikut PAS atau DAP. Saat itu kita mula diuji dengan sebuah KESETIAAN. Bila kita tengok ramai pemimpin lain yang cerdik pandai, kita mula berfikir samada pemimpin kita yang cerdik atau pemimpin orag lain yang lebih cerdik. Kita mula mempercayai ayah orang lain daripada ayah sendiri. Maka ketika itu kita diuji dengan ujian KEPERCAYAAN.

Semua ujian ini iaitu ujian taat, wala’ dan sikoh sedang melanda kita. Padahal ketika kita kecil remaja dahulu kita sentiasa melazimi tajuk-tajuk ini dan kita mudah menghuraikannya dalam setiap usrah. Lidah kita mudah menuturkannya dan kadang-kadang ligat menasihati adik-adik dan mad’u kita akan perkara ini.

Demikianlah itu, kisah tentera Talut cukup menjadi pengajaran yang besar buat kita dalam erti sebuah ketaatan, kesetian dan kepercayaan kita kepada jemaah. Di saat jauhnya medan pertempuran dan keletihan melanda, mereka melalui sebatang sungai. Dalam suasana yang letih dan dahaga itu, muncul pula arahan agar tidak meminumnya. Saat itu betapa ramai yang mempersoalkan arahan tersebut kecuali mereka yang sedikit. Namun di sana Allah menegaskan betapa banyak kumpulan yang sedikit mampu mengalahkan kumpulan yang banyak sebagai motivasi buat tentera Talut.

Moga setiap catitan ini bermanfaat untuk insan-insan yang sedang mendukung PAS. Kita sebagai murabituun, pendidik atau juru dakwah harus bermuhasabah kerana kita sekadar berpuas hati mendidik masyarakat secara separa sahaja. Asas dan pendidikan keperluan berjemaah kita abaikan sehingga ramai yang mula mengabaikan tanggungjawab dakwah dan berjemaah. Seterusnya menatijahkan masyarakat yang selesa hidup bersendirian atau sekadar menjaga perihal keluarga sendiri. Barangkali mereka berfikir, asalkan kami sekeluarga hidup dengan cara Islam itupun sudah mencukupi. Malangnya, mereka sebenar tercicir akan tanggungjawab bermasyarakat. 
Sampai hari ini aku bersyukur kerana masih dikejapkan hati untuk bersama jemaah ini. Walaupun ada yang berhujah PAS ini bukannya sebuah agama dan hanyalah wasilah, tidak wajib untuk diikuti. Namun, aku menyedari wasilah inilah yang paling layak untuk aku serahkan segala apa yang ada bagi meletakkan Islam pada tempatnya untuk melunaskan beberapa tuntutan ayat Allah yang kita pelajari. Secara akhirnya pesanku, janganlah kita MENGHIDUPKAN MANA-MANA WADAH yang boleh MERENCATKAN WASILAH INI untuk terus menapak ke hadapan.

Syafiq Sarifuddin

No comments:

Post a Comment