Friday, July 15, 2016

Solidariti Untuk Rohingya

Hari ini berkesempatan turun ke solidariti untuk Rohingya bersama² sahabat pengajian.

Bersama kami juga, rakyat² rohingya yg sedang menetap di Malaysia.. wajah dan suara mereka luahkan td cukup untuk menggambarkan perasaan² mereka.

Di bawah ini ada tulisan lama yg saya tulis berkenaan konflik di Rohingya. Tulisan ini ditulis khusus untuk sahabat pengajian di Shoubra satu ketika dahulu. Moga bermanfaat.

#########################

[Di Mana Rohingya Di Hati Mahasiswa Shoubra?]

Bismillahirrahmanirrahim..

ROHINGYA.

Burma secara rasminya meletakkan Budha sebagai agama rasmi di sana pada tahun 1961M. Pada 1982M, Burma diubah nama kepada Myanmar. Myanmar mempunyai 134 etnik dan salah satu daripadanya adalah etnik Rohingya yang kebanyakannya terdiri daripada orang islam. Kewujudan mereka sebagai etnik Rohingya dikatakan wujud pada tahun 1430M lagi di bawah kerajaan Arakan (Muslim Arakan) sebelum berlakunya kisah penggabungan kawasan bersama Burma daripada siri penjajahan dan kemerdekaan. Namun hari ini, mereka telah dinafikan hak penduduk dalam Akta Kerakyatan 1982M atas beberapa hujah seakan memutar belit sejarah.

Ini kerana ada tuduhan mengatakan mereka ini bukan berasal daripada Burma tetapi berasal daripada Benggali dan Chittagong. Ini adalah satu kekeliruan kerana di sana ada berlaku penghijrahan beramai-ramai ke Chittagong (sempadan Bangladesh-Burma) pada 1948M hasil sentimen nasionalis ultra Burma semasa penjajahan Jepun. Apabila Jepun diusir, mereka kembali ke tanah Arakan tersebut. Melalui pembacaan dan pemerhatian saya terhadap beberapa temuramah bersama pelarian Rohingya, tuduhan di atas ini seolah sekadar dicipta kerana ingin menjadikan alasan bagi menghapuskan etnik tersebut.

Isu Rohingya ini kembali naik ketika pertengahan Jun 2012, perkampungan Rohingya dibakar dan masjid turut dimusnahkan. Api kebencian kepada etnik ini terus dibina antaranya melemparkan tuduhan kepada beberapa lelaki Rohingya bahawa mereka telah merogol seorang perempuan beragama Budha. Seolah-olah api yang disimbah minyak, kebencian yang sudah tertanam makin marak menyala. Hal ini telah menyebabkan berlaku serangan lanjutan bagi menghapuskan populasi dan generasi Rohingya.

Disebabkan kronologi di atas inilah penduduk Rohingya melarikan diri secara beramai-ramai ke negara-negara sekitar bagi menyelamatkan diri. Seperti yang kita sedia maklum beberapa minggu lepas, rakyat kita sekali lagi dihebohkan dengan kedatangan mereka ke negara kita dan negara jiran. Apa yang menyedihkan, ada dalam kalangan rakyat kita seakan tidak mampu menerima mereka dengan kecaman meramaikan pendatang asing/PATI, penjenayah dan sebagainya.

PERLU SENSITIF TERHADAP KEZALIMAN

Saya berpendirian, biarlah kita disajikan dengan pelbagai sumber sejarah Muslim Rohingya itu samada mereka sebenarnya sudah lama bertapak di Arakan sejak abad 7 Masihi lagi atau mereka asalnya bukan daripada Burma asli ataupun pelbagai lagi fakta sejarah yang berbelit-belit. Apapun, yang menjadi keutamaan bagi kita adalah bersolidariti atas dasar kemanusian supaya etnik Rohingya ini tidak diperlakukan sedemikian rupa oleh sekumpulan masyarakat Myanmar yang menjadikan mereka seperti haiwan. Apatah lagi mereka itu umat Islam yang seharusnya kita cakna dan diberi pertolongan.

Ayuhlah sama-sama kita mendoakan kesejahteraan bagi saudara kita di sana. Amatlah jelek jika kita memejamkan mata memekakkan telinga daripada isu luar dek kerana keamanan yang sudah kita kecap dalam hidup kita hari ini. Sedangkan umat Islam di luar sana diancam, ada yang hilang tempat tinggal, nyawa mereka dijadikan bahan latihan askar, tangisan derita anak kecil yang kematian ibubapa dan sebagainya.

SERUAN CAKNA UMMAH

Baru-baru ini kita berjaya menganjurkan satu program Bazaria yang bertemakan ‘Ummah Care’. Di sana ada diselitkan beberapa bentuk pengisian yang bersifat daurah kitab, penerangan visual, dan artikel bagi membangkitkan kecaknaan ahli kepada isu-isu seputar umat Islam. Antara penekanan isu yang dibuat pada program tersebut adalah berkaitan umat Islam Rohingya.

Kita DPM (MAQAZ) Shoubra menyedari kita hari ini masih belum mempunyai kecaknaan yang tinggi berkaitan isu-isu kemanusian khususnya berkaitan islam itu sendiri. Maka, saya menyeru agar kita semua dapat memberi penekanan secara berkala di peringkat individu atau gerakan dakwah mahasiswa bagi membangkitkan rasa cakna kita golongan mahasiswa kepada isu seputar umat Islam.

Tidak dilupakan jutaan terima kasih kepada ahli-ahli yang setia mendokong agenda DPM secara langsung mahupun tidak langsung dalam memberi khidmat sebagai ajk pelaksana program atau menjayakan program melalui penglibatan dan seumpamanya. Moga segala amal itu menjadi amal soleh yang diterima oleh Allah S.W.T.

-Isu Ummah Isu Bersama-

"Belajar Dan Berbakti"
"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"

Muhammad Syafiq Bin Mohd Sarifuddin
DPM (MAQAZ) Shoubra Sesi 2014/2015.

No comments:

Post a Comment